ضمن تبریک فرارسیدن عید بزرگ غدیر توجه مخاطبان ارجمند را به فرازهایی از دیدگاههای پرچمدار غدیر در خصوص این روز خدایی و نیز کتاب شریف الغدیر جلب میکنیم.
* الغدیر کتاب استدلال
متكلّمين شيعه، هريك در زمان خود، مثل خورشيد تابناكى مىدرخشيدند و كسى نمىتوانست به آنها بگويد «شما منطقتان ضعيف است.» اين متكلّمين، چه از زمان ائمه عليهمالسّلام- مثل «مؤمن طاق» و «هشام بن حكم»- چه بعد از ائمّه، عليهمالسّلام- مثل «بنى نوبخت» و «شيخ مفيد»- و چه در زمانهاى بعد- مثل مرحوم «علامهى حلّى»- فراوان بودهاند. ما اهل منطق و استدلاليم. شما ببينيد در بارهى مباحث مربوط به شيعه، چه كتب استدلالىِ قوىاى نوشته شده است! كتابهاى مرحوم «شرف الدّين» و نيز «الغديرِ» مرحوم «علّامه امينى» در زمان ما، سرتاپا استدلال، بتونآرمه و مستحكم است.
(بيانات در جمع روحانيون استان «كهكيلويه و بويراحمد» در آستانهى ماه محرّم17/ 03/ 1373)
* الغدیر موجب وحدت امت اسلامی
مرحوم شهيد مطهرى (رضوان اللّه عليه) قبل از انقلاب يك مقالهى مفصلى در بارهى كتاب «الغدير» علامهى امينى نوشتند و ثابت كردند كه الغدير علامهى امينى، وسيلهى وحدت مسلمين است. بعضى خيال مىكردند كتاب الغدير ممكن است مايهى افتراق بشود. ايشان مىگويد اگر درست فكر كنيم، درست عمل كنيم و سنجيده پيش برويم، كتاب الغدير مايهى وحدت دنياى اسلام است. برادران اهل سنت ما هم مىتوانند در يك محيط خالى از پيشداورى به منابع غدير مراجعه كنند؛ يا مىپذيرند، يا نمىپذيرند. در هر دو صورت، چه بپذيرند و چه نپذيرند، اين معنا مسلّم است كه قضيهى غدير هيچگونه جنگ و دعواى بين پذيرنده و نپذيرنده به وجود نمىآورد و اختلافات را ايجاب نمىكند. براى شيعيان هم همينطور است. شيعيان هم خدا را شكر كنند كه از طرف پروردگار به نعمت اين اعتقاد و معرفت متنعم شدند. آن برادرهايى هم كه اين حقيقت را قبول نكردند، يا مراجعه نكردند، يا اطلاع ندارند و يا نتوانستند ذهنهايشان را قانع كنند، آنها هم اعتقادى ندارند. اين، اختلاف و درگيرى را ايجاب نمىكند.امروز اصرار استكبار در دنياى اسلام بر ايجاد تفرقه است. راههاى ديگر را رفتند؛ اما ناكام ماندند.
(بيانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در ديدار اقشار مختلف مردم قم در سالروز عيد سعيد غدير خم 18/ 10/ 1385)
* شهر الولایه
علت اهمیت عید غدیر، مسألهی ولایت است. در این ماه ـ ذیحجهالحرامـ هم عید غدیر را داریم و هم روز مباهله را كه آن هم اشارهی روشنی به مسألهی ولایت است. به خاطر این دو خاطره ـ كه هر دو مربوط به ولایت استـ بعضی از بزرگان، این ماه را "شهرالولایه" و افضل ماهها دانستهاند.
(جمعی از مسؤولان و مدیران سازمان مسكن 04/11/1368)
* عیدی بزرگتر از سایر اعیاد
عید غدیر، حقیقتا یكی از عظیمترین اعیاد اسلامی است و بنا بر بعضی از روایات، بزرگتر از اعیاد دیگر است و در این باب كه فضیلت عید غدیر نسبت به دیگر اعیاد، چه قدر افزونتر است، روایات معتبری هم داریم.
(جمعی از مسؤولان و مدیران سازمان مسكن 04/11/1368)
*مفهوم حقیقی غدیر
اگر ما هم بخواهیم حقیقتاً از متمسكین به ولایت امیرالمؤمنین باشیم، باید خودمان و محیط زندگیمان را به عدل نزدیك كنیم. بزرگترین نمونه این است كه هرچه بتوانیم، استقرار عدل كنیم. چون دامنه عدالت نامحدود است.
هرچه بتوانیم عدل را در جامعه بیشتر مستقر كنیم، شباهت ما به امیرالمؤمنین و تمسك ما به ولایت آن بزرگوار بیشتر خواهد شد.
(بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار مسؤولان و كارگزاران نظام به مناسبت عید غدیر خم 1/12/1381)
* از برکات غدیر
اگر ملتها، قطعنظر از مذاهب و ادیانی كه بر آنها حاكم است، بخواهند راه سعادت را پیدا كنند، باید به ولایت اسلامی برگردند.
البته این ولایت اسلامی بهشكل كامل، در یك جامعهی اسلامی عملی است; چون ولایت بر اساس ارزشهای اسلامیـ یعنی عدالت اسلامی، علم اسلامی و دین اسلامیـ است; اما به شكل غیر كامل، در همهی ملتها و در میان همهی جوامع عملی است. اگر میخواهند كسی را به عنوان رهبر و حاكم بر جامعه انتخاب كنند، سراغ آن كسی كه سرمایهداران معرفی میكنند، نروند; سراغ پارساترین و پاكترین و بیاعتناترین انسانها به دنیا بروند; آن كسی كه قدرت را سرمایهی شخصی خود به حساب نمیآورد و از آن برای سود شخصی خویش استفاده نمیكند.
این، رشحهیی از رشحات ولایت در اسلام است و دمكراسی های جاری عالم از آن بینصیبند. این، از بركات اسلام است. لذا از اول انقلاب هم همین عنوان ولایت و ولایتفقیهـ كه دو مفهوم است; یكی خود مفهوم ولایت، یكی این كه این ولایت متعلق به فقیه و دینشناس و عالم دین استـ از طرف كسانی كه در حقیقت تحمل این بافت ارزشی كامل را نمیتوانستند و نمیتوانند بكنند، مورد تعرض شدید قرار گرفت. امروز هم همین طور است. خوشبختانه مردم این راه را شناختهاند. این، از بركات غدیر و اسلام و زندگی امیرالمؤمنین و نیز حكومت كوتاه آن بزرگوار است.
(سخنرانی در دیدار با مسؤولان و كارگزاران نظام جمهوری اسلامی ایران، به مناسبت عید سعید غدیر 4/10/1370)
*ایستادگی بر معیار های غدیر
ایستادگى شما، دنیایى را وادار كرد كه در مقابل ظلم وجور و زورگویى استكبار بایستند. دنیا این طور نبود! تنها علاج، در مقابل ظلم و تعدّى و تجاوز و نامردمى استكبار، عبارت است از ایستادگى و پایدارى روى همان معیارها و میزانهایى كه غدیر، سمبل و رمز واقعى آن است؛ یعنى عدالت؛ تلاش براى خدا؛ ارزش دادن به تقوا و جهاد فىسبیلاللَّه. ایستادگى بر روى این معیارهاست كه خواهد توانست این راه را در مقابل ملت ایران، بازهم، بازتر و هموارتر كند.
(بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار مسؤولان و كارگزاران نظام، به مناسبت عید غدیر خم 30/3/1371)
*درس غدیر در دو قلمرو اساسی
بدون شك روز «عید غدیر» اهمیت بسیارى دارد. در روایات ما وارد شده كه عظمت این روز، حتى از روز «عید فطر» و روز «عید قربان» هم بیشتر است. نه اینكه از اهمیت آن دو عید عظیم اسلامى چیزى كم بشود، بلكه به خاطر اینكه این عید حاوى یك مضمون والاتر است. اهمیت این عیدى كه طبق روایات ما برترین اعیاد است، در همین است كه متضمن موضوع ولایت است. شاید بتوان گفت كه هدف از همه زحماتى كه پیغمبراكرم و بزرگان دین و انبیاء الهى علیهمالصّلاةوالسّلام، متحمّل شدهاند، استقرار ولایت الهى بوده است. گویا در روایتى از امام صادق علیهالصّلاةوالسّلام است كه در مقام هدف جهاد فى سبیلاللَّه - مجموعه تلاشهایى كه براى دین مىشود - فرمودهاند: «لیخرج الناس من عبادة العبید الى عبادت اللَّه و من ولایت العبید الى ولایت اللَّه.» هدف این است كه انسانها را از ولایت بندگان و بردگان - با معناى وسیعى كه این كلمه دارد - خارج سازند و به ولایتاللَّه نائل كنند.
(بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار مسؤولان كشورى و لشكرى، به مناسبت «عید غدیر» 19/3/1372)
* الغدیر در کلام شهید مطهری
علامه بزرگوار آيتاللَّه امينى، مؤلف جليلالقدر الغدير، از كدام دسته است و چگونه مىانديشيده است؟ آيا ايشان وحدت و اتحاد مسلمين را تنها در دايره تشيع قابل قبول مىدانستهاند، يا دايره اخوّت اسلامى را وسيعتر مىدانسته و معتقد بودهاند اسلام كه با اقرار و اذعان به شهادتين محقق مىشود، خواه ناخواه حقوقى را به عنوان حق مسلمان بر مسلمان ايجاد مىكند و صله اخوّت و برادرى كه در قرآن به آن تصريح شده، ميان همه مسلمين محفوظ است.
علامه امينى به اين نكته كه لازم است نظر خود را در اين موضوع روشن كنند و اينكه نقش الغدير در وحدت اسلامى چيست، آيا مثبت است يا منفى، خود كاملًا توجه داشتهاند و براى اينكه از طرف معترضان- اعمّ از آنان كه در جبهه مخالف خودنمايى مىكنند و آنهايى كه در جبهه موافق خود را جا زدهاند- مورد سوء استفاده واقع نشود، نظر خود را مكرّر توضيح داده و روشن كردهاند.
علامه امينى طرفدار وحدت اسلامى هستند و با نظرى وسيع و روشنبينانه بدان مىنگرند. معظمله در فرصتهاى مختلف در مجلدات الغدير اين مسئله را طرح كردهاند.
(مجموعهآثاراستادشهيدمطهرى، ج25، ص: 29)